Eigen songs

Robert Smit vroeg me hem te helpen een lied te maken. Hij is door MS gebonden aan een rolstoel en afhankelijk van de handen en benen van anderen. Zijn hoofd kan hij nog wel gebruiken en dat doet hij dan ook volop: aan ideeën geen gebrek. Hij is erg betrokken bij de klimaatstrijd en wilde daar graag een lied over maken om meer mensen te kunnen bereiken. Dat hebben we gemaakt. Intussen zijn we aanbeland bij een derde lied, dat over hem zal gaan.

Het idee

Het uitgangspunt was om Robert, iemand met veel ideeën maar zonder muzikale ervaring, te helpen een lied te schrijven en op te nemen. Omdat hij zijn verhaal met de wereld wil delen moest het lied ook opgenomen en gedeeld kunnen worden.

De uitvoering

We zijn gestart met het opschrijven en verzamelen van uitspraken van Robert. Daaruit maakten we een top tien van kleine stappen die je kunt zetten voor een beter klimaat. We zochten er een rechtenvrije compositie bij als basis voor ons eerste lied. Toen de tekst af was oefende Robert dit wekelijks met zijn verzorgenden. We hebben het nummer opgenomen, er een live versie van gemaakt en opgetreden tijdens het klimaatalarm in Zwolle.

Inmiddels werken we aan de opname van een tweede lied. Hiervoor heb ik de melodie bedacht, bevriende muzikanten vulden solo’s en aanvullende toetsenpartijen in.

Voor het derde, persoonlijke, lied zijn we nu aan het werk. We hopen dit medio 2022 uit te kunnen brengen.