Muzikale voorstelling

In 2013 overleed de toen 43-jarige Bas Smallenbroek. Bas had een enorm productief leven als schrijver van lied- en theaterteksten. Na zijn overlijden kwamen die teksten plotseling op een plank te liggen. Dat vond ik, die 18 jaar met Bas deelde als zijn partner, en met mij zijn familie en vrienden, ongelooflijk jammer. Dat vormde het startpunt voor ‘Bas in den hoge’, een muzikale voorstelling. Met musici en acteurs waar Bas mee werkte maakten we een vertelling rond zijn plotselingen afscheid van het aardse.

Het idee

Het eerste idee was ‘iets doen met de teksten van Bas’. Ryan Hoekman, creatief en projectleider, stelde mij dit voor. Hieruit volgende het idee om een voorstelling te maken met liedteksten van Bas, uit te voeren in Zwolle.

De uitvoering

Met een team van bevriende musici, mensen met wie Bas graag samenwerkte en sparde, heb ik het idee uitgewerkt. Luc Onderbeke schreef een verhaal, de liedteksten paste ik hierin in, componist Peter Schön boog zich over de muziek en het combo, Joeri Jansen over vormgeving. Samen met Erik Raayman maakte ik een eigen lied met een tekst van Bas. Via crowdfunding hebben we de financiering rond gekregen. Een mooi vormgegeven reader (door Joerie) met teksten van Bas en een gesigneerde poster (met werk van Luc) hebben we gemaakt en ingezet als ‘tegenprestatie’. Zo kregen we hogere bedragen binnen dan alleen via kaartverkoop gelukt zou zijn.

In de Theodorakapel hebben we voorstelling drie keer voor een uitverkochte zaal gespeeld.